fbpx

Besöksmål Lite Längre Bort

20171006 150534C

Gekås i Ullared 180 Km              www.gekas.se
Om Du är shoppingintresserad, prismedveten och vill göra en lite längre utflykt rekommen-derar vi Gekås. Gekås (Gekås i Ullared AB), är ett av Sveriges största varuhus både till ytan och omsättningsmässigt. Här hittar du allt möjligt mycket billigt. Gekås Ullared är ett turistmål som erbjuder ett brett utbud av matchande produkter till rätt priser. Gekås i Ullared är Sveriges största utflyktsmål och ett härligt shoppingparadis för alla som gillar att handla fyndsmart! Här hittar du allt till hemmet som får plats i en bil och varje år kommer över fyra och en halv miljoner människor hit för att uppleva & skapa shoppinghistoria. Om Du ska åka till Ullared, se till att ha ett par bekväma skor på fötterna och ta god tid på dig. Att andra också varit där och fyndat känner Du igen om de bilar Du möter på vägen, är fyllda av stora gula plastkassar. 

EriksBergInfoCEriksBergSkyltC

Eriksberg Vilt & naturpark , 67 km     www.eriksberg.nu
Eriksberg är ett naturreservat vid kusten nära Åryd i Karlshamns kommun i Blekinge. Eriksberg består av runt 900 inhägnade hektar. 1938 köptes Eriksberg av zoologen, författaren och naturfotografen Bengt Berg. Han ägnade sig åt forskning på kronhjort. Han införde även kanadagåsen till Sverige. Eriksberg drivs nu som en safaripark där det även finns konferenslokaler och utställningar. Djur på Eriksberg är bland annat vildsvin, kronhjort, dovhjort, visent och mufflon. Besök sker i egen bil och man kör på den väg som går genom området. På några platser får man gå ur bilen, vid utsiktsplatsen Utsikten med utsikt mot Dragsö, vid gården, där det finns servering och utställningar.

GronasenSkyltCGronasenAlg1C

Älgpark Grönåsen Kosta 80 km       www.moosepark.net
I Grönåsens Älgpark kommer Du så nära älgarna som 50 cm och kan därför studera dessa kraftfulla djur i detalj. Älgparken ligger i den svenska skogen. Du kan lugnt ta en tur (ca 30 min). Från och med maj / juni och små söta älgkalvar möjligen kan fotograferas. I den 220 m² stora och välfyllda butiken kan Du se och köpa det mesta med älgar t ex troféer, älgskinns-produkter, plysch leksaker, t-shirt med älgmotiv, souvenirer, klistermärken, rökt produkter av älgkött och mycket mer. I butiken finns över 2000 objekt med anknytning till älgar!

Markaryd Smålandet1CMarkaryd Smålandet2C

Älgsafari , Markaryd 85 km         www.smalandet.se
"Smålandet Älgsafari Drive". Här kör du in med din egen bil eller åker tåg i ett stort älghägn och en bisondal. Längs en 3 km lång slingrande skogsväg får du uppleva skogens konung och de amerikanska bestarna på mycket nära håll! Älgparken är unik och är den enda i Sverige som är byggd så att man ska kunna uppleva älgen nära i sin naturliga miljö med sin egen bil.Smålandets Gård har anor från 1700-talet, med en naturskön omgivning. Här kan Du smaka älgkorv, njuta en caffe latte eller något annat från caféet medan barnen leker med gårdens getter.

Linnés Råshult , Möckelsnäs 45 km     www.linnesrashult.se
Carl von Linné föddes den 23 maj 1707 i den lilla byn Råshult i Stenbrohults socken. Han var äldst i en syskonskara på 5 barn. Han lade grunden för den moderna nomenklaturen inom biologin och den moderna systematiken, som grupperar växter och djur. Linné var sin tids främste botaniker. Växten linnea namngavs efter honom. Här har man under 10 - 15 års tid arbetat med att återskapa 1700-talets odlingslandskap så att det ska se ut som när Linné tillbringade sin barndom här. Att besöka 1700-talslandskapet i Råshult är att ta ett steg in i historieboken.

DomkyrkanCDomkyrkan TrädC

Domkyrkan i Växjö 45 km    www.svenskakyrkan.se/vaxjo/vaxjo-domkyrka
Växjö domkyrka är en av Smålands mest besökta platser med omkring 130 000 turistbesök varje år. Kyrkan är från 1100-talet och är centralt belägen i den lummiga Linnéparken där det om somrarna hålls utomhuskonserter och allsång.
I parken vid kyrkan finns Karolinerhuset från 1715 och var Växjös gymnasium fram till 1850-talet. En av skolans elever var Carl von Linné. I Linnéparken finns en plantering enligt Linnés sexualsystem där Linnés indelning av växtriket i 24 klasser finns representerat med vanliga växter.

Direkt in till vänster inne i kyrkorummet finns en ljusbärare i form av Livets och kunskapens träd, skapad i glas och järnsmide under senare delen av 1900-talet av glaskonstnären Erik Höglund och konstsmeden Lars Larsson. Detta har kommit att bli domkyrkans mest välbesökta plats.
I domkyrkan kan man även beskåda Bertil Valliens vackra altarskåp, i glas och metall. Altarskåpet vid namn Fiat Lux (från mörker till ljus) är ett pampigt verk, fem meter högt, och är startpunkten för den offentliga glaskonst som fortsätter på Sandgärdsgatan (Glasgatan) ut från domkyrkan, se nedan.

Glasgatan diamantCGlasgatan fågelCGlasgatan huvudCGlasgatan växtC

Glasgatan i Växjö 45 km
Sandgärdsgatan i Växjö kallas också för Glasgatan. Gatan är ett stråk där 7 konstnärer från Småländska glasbruk har bjudits in för att utsmycka den.  Tanken med glasgatan är att leda besökare in i staden. Många söker sig till domkyrkan i Växjö med anor från medeltiden och därifrån ( med domkyrkan bakom ryggen) kan man gå vidare för att se alla konstverk. Gatan sträcker sig från Domkyrkan och börjar med Bertil Valliens altarskåp ”Fiat lux” till slutet av Sandgärdsgatan där Ulrika Hydman-Vallien skapat en form av skyltskåp som innehåller olika detaljer från livet –” Glada dagar”.  
Gatukonsten inleds med Bertil Valliens ”Abode” i klassisk stil som en direkt fortsättning från kyrkan och altarskåpet. Även unga moderna konstnärer finns representerade - Åsa Jungnelius med sin ”The Black Panther”, som enligt henne själv består av en mycket falsk diamant. Den är stor, svart och inramad av kedjor. Ludvig Löfgren har valt namnet ”Explorateur” till sitt verk.Kjell Engman har skapat två konstverk som bildar ett par – ”What´s going on in an old
man´s head” och ”Waiting for the ballroom dance”. Detta par är, liksom Göran Wärffs ”Biskopssätet” skapat i glas och betong. Anna Ehrner har tagit fasta på Växjö - Europas grönaste stad när hon utformat ”Växtkraft” som för tanken till böljande sjögräs.
Alla konstverk är belysta och flera byter ansikte när ljuset skiftar. De är också stabila och värdiga. Kanske är de allra vackrast i kvällsljus.

Ekotemplet i Växjö 45 km                  
Om du gör ett besök i Växjö är detta besöksmål en helt gratis, men lite speciell och annorlunda upplevelse som kan vara väl värd att stanna till för. 1974 byggde Växjö ett nytt 28 m högt vattentorn, 35 m i diameter som rymmer 4500 kubikmeter, för att ersätta det tidigare vattentornet. Teleborgs vattentorn eller ”Ekotemplet” ligger i Växjö, ett stenkast från universitetet. Vid byggnationen hände något som gjorde detta till att förutom vara ett vanligt vattentorn, även blev en känd attraktion och välbesökt turistmål. Det kupolformade taket som utgör vattenbehållarens botten, gör att det uppstår ett annorlunda eko när man befinner sig under kupolen. Om du ställer dig under tornet och ger ifrån dig ett ljud, kommer du att uppleva att den minsta viskning blir kraftigt förstäkt och att det uppstår en unik ekoeffekt. Ljudet studsar nämligen mer än 20 gånger mellan ekokammaren och besökarens öron.