fbpx

Mat och Dryck
borjesCborges rakmackaCborjes prislistaC                                                                                  

Varuhuset Börjes i Tingsryd, 30  km       www.borjes-tingsryd.se
I Tingsryd finns det sedan länge etablerade fristående varuhuset Börjes. I det välsorterade varuhuset finner du livsmedel och övriga dagligvaror som följer en prisfilosofi som går ut på att hålla ständigt låga priser på hela sortimentet. Börjes i Tingsryd är ett anrikt, familjeägt varuhus, som redan 1944 startade försäljningen av textilvaror i en lokal på 20 m2. Företaget har successivt växt och disponerar idag 5000 m2.  Den särskilda hästaffären som rymmer det mesta en hund och hästägare kan önska sig, har blivit en succé och produkterna är av välkända varumärken. Produkterna säljs även på postorder.
På andra våningen i varuhuset finns ett enkelt men speciellt café. Att fika på Börjes Tingsryd är både mycket gott och extremt prisvärt. (T.ex. En kopp kaffe 1,50 kr, ostfralla 8,00 kr, Wienerbröd 10,00 kr, räksmörgås 33,50 kr etc) Under tiden Du fikar har Du även möjlighet att beskåda den genuina ortsbefolkningen.

smorhogaCsmorhogaLogoC

Smörhöga gårdsmagasin, 23 km        www.smorhoga.se
I den lilla byn Smörhöga utanför Grimslöv har man nyligen renoverat ett gammalt fodermagasin som inretts både smakfullt och vackert. Här finns en gårdsbutik där man kan köpa alltifrån lokalproducerade produkter som följer säsongens skiftningar till choklad, presenter och inredningsartiklar. I det mysiga lantcafét finns något som passar alla smaker. Här finns både enklare fika och några lunchalternativ. Om Du ska fika kan de goda knäckrutorna varmt rekommenderas. Till verksamheten hör också ett museum med mängder av jordbruksföremål och lantbruksmaskiner från svunna sekler. 

asnen rokCasnenrok skyltC

Åsenenrökeriet, 23 km     
Ett litet trevligt kvalitetsrökeri med tillhörande gårdsbutik belägen ca 3 km norr om Urshult på vägen mor Sirkön. Här kan man också få se på hur man röker fisken i de stora rökarna. Varje dag under sommaren är dessa igång. Detta är ett gammalt gediget hantverk där varje process i hanteringen sker manuellt. Huvudsortimetet i gårdsbutiken utgörs av rökt fisk i form av lax, ål, sik, röding, gös, gädda, sill och många fler fisksorter. På rökeriet sker även rökning av vilt i form av älg, vildsvin, ren och björn. På rökeriet vidareförädlas produkterna genom varmrökning, kallrökning, basturökning, gravning, inläggningar, kokta och ugnsbakade produkter m.m.Du kan både köpa med dig produkter hem eller sitta ner och äta en god macka eller fisktallrik under hängbjörkarna. Det är också möjligt att bara njuta av en god kopp kaffe och den rofyllda stämningen som finns på gården. För barnen finns ett antal olika djur såsom påfåglar, ankor, höns katter, minigris och ponny att titta på, eller kanske mata en liten kanin.

PM Ute1CPM Ute2CPM loggaC

PM & vänner, Växjö  45 km  www.pmrestauranger.se
Kanske har Du något särskilt att fira och vill äta lite finare middag eller helt enkelt äta en god lunch när Du är i Växjö på besök? Då rekommenderar vi PM & Vänner som är en prisbelönt restaurang i Växjö. Denna stjärnkrog har satt Växjö och Småland på värdskartan vad det gäller mat och vin.  På PM sätter man det småländska i fokus och devisen är sofistikerade rätter baserade på skog, äng och sjö. Man använder sig av lokala och ekologiska råvaror. Med en stjärna i Guide Michelin och belöningen Grand Award av Wine Spectator är den en klass för sig och väl värd ett besök.  Lunch serveras 11:30-13:30.

Toftastrands konditori , Växjö 45 km  www.villavik.se/konditori.shtml
Om du gör en utflykt till Växjö, tycker om kakor och är fika sugen kan det vara en trevlig upplevelse att besöka Toftastrands konditori en liten bit utanför staden. Här finns allt från mustiga matbröd till delikata bakelser och smörgåsar, allt tillverkat från grunden med riktigt grädde, smör och ägg från hönsen i trakten. Under tiden du fikar har du vacker utsikt över Toftasjön.  Om Du inte vet vad du ska välja, rekommenderar vi en ”Tofta bakelse”. En för konditoriet speciell bakelse med vit marsipan, hjortronsylt och grädde.  Vissa lördagar serveras en ”sconesbuffé” och vissa söndagar serveras ”tårtbuffé” vilket också rekommenderas då de är prisvärda alternativ som ger möjlighet att pröva många olika sorters bakverk.

Alshult ute2CAlshult inneCAlshult loggaC

Ålshults Handelsbod, kulturcafé, Ålshult  9 km www.alshult.se
Handelsboden i Ålshult är väl värt ett besök. Kulturcafét är inrymt i den gamla f.d. lanthandeln i Ålshult. Sedan 2012 drivs verksamheten av en holländsk familj. Njut av en god kopp kaffe tillsammans med deras egentillverkade mycket delikata bakverk på terrassen med utsikt över Åsnen medan ni funderar över er fortsatta resa eller nästa utflykt. Varje dag serveras även mellan 12-19:30 enklare måltid/dagens rätt.  I vägkorsningen där Handelsboden ligger, passerar 3 cykelleder och en kanotled, därmed är butiken även den perfekta utgångspunkten för en dagsutflykt. Butiken är en träffpunkt där alla från när och fjärran möts och kan ta del av turistinformation, fika, enklare måltider, hantverk, egentillverkade möbler och lokal konst, musik och kultur.

Urshult Bageri kakorCUrshult Bagarn FrallorCUrshult Bagarn loggaC

Urshults Bagarn 20 km  www.urshultsbagarn.se
Regionens absolut godaste bröd hittar man hos den lokala Urshults bagarn. Vi rekommenderar särskilt deras färska ”grahamsfrallor”, nybakat sirapsbröd och päronbiskvier. (Vissa delar av sortimenet säljs även bl a hos ICA-butikerna).  2017 fick företaget utmärkelsen årets företag i bageribranschen. Bageriet grundades redan 1903 och har därmed mycket gamla anor. Bageriet har valt att både hanverket och de gamla traditionerna, men moderna rön och metoder har getts utrymme i produktionen. Fabriksbutiken är väl dold på en bakgata (Kanalgatan) i Urshult och därmed tyvärr lite svårt att hitta. En bra idé är därför att först kolla kartan på hemsidan eller facebook före besöket.  Man kan tyvärr inte fika på plats utan bara köpa för att ta med sig hem.  Öppettiderna är sparsamma, vardagar 8-13 och lördagar 8-11.

Mickes Vilt UteCMickes Vilt inneCMickes Vilt loggaC

Mickes restaurang och viltrökeri, Sävsjöström 100 km  www.mickesrestaurant.se
Letar Du efter en unik smakupplevelse i en fantastiskt mysig atmosfär ska Ni bege Er till Sävsjöström några mil utanför Växjö för ett besök på Micke´s restaurang. En liten bit att köra, men enligt oss väl värt ett besök.  Micke´s är en idylliskt belägen liten restaurang med alpstugekänsla och egen köttförädling mitt i den småländska skogen. Här serveras ett urval av deras prisbelönade lufttorkade delikatesschark ur egen produktion och gedigna varmrätter med stort fokus på vilt & nöt från regionen. Menyn varierar beroende på det kött som finns att tillgå. Till efterrätt kan man bland annat välja en äkta Apfelstrudel. Micke är en öppen och trevlig entreprenör som gärna berättar om sin hektiska tid som kock i Wien och Paris men som istället valde att söka sig till lugnet i den Småländska skogen.  Öppettiderna är fredag & lördag 15:00-sent. Andra dagar krävs förbokning.